Hoi allemaal,

Ook dit jaar zijn er weer een aantal spelregelwijzigingen. Een aantal van die wijzigingen gaan (bijna) iedere korfballer aan. De belangrijkste punten hebben we voor je uitgelicht.

LET OP: DEZE WIJZIGINGEN ZIJN DIRECT VAN KRACHT!

Wedstrijdduur veld (A-jeugd, Senioren)

In de zaalcompetitie is het al jaren zo: een wedstrijd bij de Senioren en de A-jeugd kent een speelduur van 2 x 30 minuten. Op het veld werd altijd 5 minuten langer (per helft) gespeeld. Dit is nu gewijzigd: zowel op het veld als in de zaal duurt een wedstrijd voor Senioren en A-jeugd altijd 2 x 30 minuten. Dit geldt voor alle teams in deze categorieën. Voor de overige leeftijdscategorieën (B- t/m F-jeugd) blijft de speelduur zoals hij is.

Wisselen (A, B, C en D-jeugd, Senioren)
Vorig seizoen wijzigden de regels voor het wisselen al, en die wijziging blijft van kracht. In het top- en wedstrijdkorfbal mag 8 keer een speler worden vervangen en terugwisselen mag. In het breedtekorfbal mag onbeperkt worden gewisseld, met dien verstande dat een speler maar één keer opnieuw binnen de lijnen mag komen.

Time-out (A, B, C en D-jeugd, Senioren)
Ook de reglementen voor de time-out zijn wat gewijzigd. Want waar tot vorig seizoen alleen de ploegen die uitkwamen in de (reserve-) ere-, hoofd- en overgangs-klasse gebruik konden maken van deze tactische spelonderbreking, is deze optie nu voor alle ploegen in het top- en wedstrijd-korfbal beschikbaar. Per ploeg zijn, per wedstrijd, twee time-outs toegestaan.

Overige besluiten
Er zijn nog meer besluiten genomen tijdens de Bondsvergadering, waarover DSO is geïnformeerd. Een uitgebreide uitleg en de wijzingen zelf zijn te lezen op de website van het KNKV.

Nog even voor de duidelijkheid: DSO 1 en 2 zijn de enige teams die wedstrijdkorfbal spelen binnen DSO. Als er in bovenstaande regels dus wordt gesproken over wedstrijdkorfbal (time-out bijvoorbeeld), gelden die wijzigingen alleen voor DSO 1 en 2.

Sportieve groet namens de TC,
Frank Posthumus